Business strategie & online groei agency

Wie wil jij aanspreken? Bepaal je doelgroep!

Wie wil jij aanspreken? Bepaal je doelgroep!

Weet jij eigenlijk wel wie je wilt aanspreken met jouw mooie producten of diensten? Is jouw aanbod geschikt voor iedereen, elke leeftijd en elk type? Wij denken van niet. Een van de meest gemaakte fouten binnen de marketing is het niet helder hebben van je doelgroep. Een gemiste kans! Lees er alles over in dit blog.

Waarom moet ik weten wie mijn ideale doelgroep is?

Het antwoord is op deze vraag is simpel. Als jij weet wie jouw doelgroep is kun je jouw marketing uitingen veel beter afstemmen op de wensen en behoeften van jouw potentiële klanten.

Stel, je wilt een webshop laten maken voor hobbyproducten waar vooral vrouwen in zijn geïnteresseerd. Dan ga je natuurlijk geen donkerblauwe website maken zonder gezellige knutselfoto’s erop met de uitstraling van een advocatenkantoor. Logisch, zou je denken. Maar toch gaat het nog vaak genoeg mis.

Door je marketing uitingen af te stemmen op jouw ideale doelgroep, in zowel woord en beeld, vergroot je de kans dat potentiële klanten ook daadwerkelijk producten of diensten bij je gaan afnemen. Zij voelen zich immers beter aangesproken!

Kijk niet te breed naar je doelgroep(en)

‘’Ja maar, mijn product of dienst is toch voor iedereen geschikt?’’ Ja, we snappen het wel. Natuurlijk is jouw product of dienst geweldig en geschikt voor iedereen, maar zolang je jouw pijlen op iedereen richt, voelt niemand zich écht aangesproken. Probeer dus toch verschillende doelgroepen te onderscheiden, het mogen er best meerdere zijn!

Een van de meest gemaakte fouten bij het bepalen van de doelgroep is dat men te breed blijft kijken. Doelgroepen zoals ‘alle ondernemers’ of ‘alle vrouwen’ zijn simpelweg te breed om goed mee aan de slag te gaan.

Bedenk je dat er altijd mensen binnen deze brede groepen zijn waarvoor jouw product of dienst minder passend is.

Jouw doelgroep(en) bepalen

Ben je al een tijdje bezig met jouw bedrijf? Kijk dan eens goed naar jouw bestaande klantenbestand! Uit wat voor soort mensen bestaat jouw klantenbestand en kun je wellicht gedeelde kenmerken ontdekken?

Als volgende stap duik je het internet op en bekijk je je concurrenten eens goed. Op welke manier spreken zij een bepaalde doelgroep aan? Is dit ook de doelgroep die jij wilt aanspreken?

Als je net pas begint als ondernemer en je hebt nog geen duidelijk beeld van jouw ideale doelgroep(en) begin dan eens met het beantwoorden van onderstaande punten om een goede start te maken:

– Richt jij je op de zakelijke markt of op consumenten?
– Wie kun jij écht helpen met jouw product of dienst?
– Wat voor soort type mensen passen in jouw beeld van de ideale klant?
– Wat is de leeftijd, het geslacht of hobby’s van jouw ideale klant?
– Richt jij je op de regionale, nationale of internationale markt?
– Bij zakelijke markt; wat is de bedrijfsgrootte van jouw potentiële klant?
– Bij zakelijke markt; voor welke branches is jouw product of dienst geschikt?

Durf te kiezen

Nadat je aan de slag bent gegaan met bovenstaande tips kan het zijn dat je al een behoorlijke lijst met kenmerken en eigenschappen op papier hebt staan waar een of meerdere doelgroepen van gemaakt kunnen worden. Nu is het tijd om te kiezen!

Durft keuzes te maken; welke van de doelgroepen past ook daadwerkelijk bij jou? Met welke doelgroepen of type mensen zou jij het liefst willen werken?

Maar denk ook aan zaken zoals; is jouw doelgroep groot genoeg? Kan jouw ideale doelgroep jouw dienst of product wel betalen? Kun jij je doelgroep goed bereiken?

Nu je helder hebt wie jij wil en kan helpen is het tijd om je te verdiepen; waar heeft jouw doelgroep behoefte aan? Probeer je in te beelden waar jouw potentiële klanten van wakker liggen. Wat zijn de problemen en op welke manier ga jij ze helpen?

Leg je keuzes in doelgroepen vast

Ja! Het vastleggen van je doelgroep(en) is een geweldige houvast voor al je uitingen. Leg je keuzes bijvoorbeeld vast in een marketing strategie. In je marketing strategie bepaal je immers wie je gaat aanspreken, met welke kanalen je dit gaat doen en met welke boodschap.
Als voorbeeld: Een doelgroep van 50-plussers zal er bijvoorbeeld niet toe leiden dat jij ineens losgaat op TikTok…daar zitten ze simpelweg niet.

Met een helder beeld van jouw doelgroep is het veel gemakkelijker om je uitingen aan te passen en zo de juiste klanten aan te trekken. Geheel afgestemd op de wensen en behoeften van jouw ideale doelgroep.

Aan de slag!

Nu je weet waarom het belangrijk is om je doelgroep helder te krijgen kun je gericht aan de slag gaan. Ben jij nog zoekende naar jouw ideale doelgroep? Of lukt het je niet om specifiek genoeg te zijn? Of misschien weet je niet zo goed op welke kanalen je jouw doelgroep kunt bereiken?

Neem dan vooral contact op met Sweet! Samen bekijken we op basis van jouw doelstellingen en wensen jouw potentiële doelgroepen en waar je ze het beste kunt bereiken.

Geen budget en liever gratis zelf SEO doen?
Hier moet je op letten!

SEO uitbesteden is een investering in je bedrijf en wij van Sweet! snappen óók wel dat niet iedere ondernemer geld op de plank heeft liggen om uit te geven aan het verkrijgen van een hogere positie in Google. Daarom hebben wij deze 5 tips voor je waarmee je doelgericht kan starten met zoekmachine optimalisatie.

Reality check:

Wanneer je zelf wilt starten met de SEO voor jouw bedrijf heb je 3 dingen sowieso nodig:
Tijd, Geduld & Doorzettingsvermogen

* SEO staat niet voor Snel Even Omhoog!

Resultaat is pas zichtbaar na weken tot maanden en voordat Google écht bepaald heeft waar jouw pagina of blogartikel komt te staan in de ranking ben je vaak al een half jaar verder. Pas na enkele maanden zul je daadwerkelijk het verschil gaan merken, maar de inspanning zal uiteindelijk zijn vruchten afwerpen en je zult er lang profijt van hebben.

* SEO kost veel tijd!

Wanneer je je technische SEO in orde gemaakt hebt op je website, komt het creëren van waardevolle content voor jouw doelgroep, want hoe meer waarde jouw website heeft voor jouw doelgroep, hoe beter je gaat scoren bij Google. Je schrijft dus áltijd SEO-proof content voor je bezoeker en geen SEO-content voor Google…

* SEO kan frustrerend zijn!

Met ruim 200 rankingsfactoren kan je, zeker als je weinig ervaring hebt met zoekmachine optimalisatie, geen peil trekken op waarom blog A wel rankt en blog B op pagina 4 blijft hangen. Ook zal je écht door moeten zetten: Hoe meer goede content op je website, hoe beter jouw website naar boven komt in de zoekresultaten. Jouw doelgroep zoekt namelijk op verschillende termen naar jouw aanbod.

Tip 1 – Zorg voor een snelle website.

Een van de belangrijke rankingsfactoren voor Google is de snelheid van je website.
Om het niet té technisch te maken hebben we de grootste vertragers hier benoemd: Je laadt TE GROTE afbeeldingen op de pagina´s en je hebt TE VEEL plugins. Verklein de foto´s tot het formaat dat ze getoond worden op je website en kijk eens kritisch naar je plugins, staat er iets op dat je niet gebruikt of bijna nooit gebruikt? Hup, weg ermee!
De snelheid van je website kan je checken via bijvoorbeeld GTMetrix .
Andere oorzaken van een trage website zijn o.a. een verkeerd ingestelde cache, trage hosting, rommelige code of te veel koppelingen met externe partijen.

Tip 2 – Doe een zoekwoordenonderzoek.

Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk met jouw fantastische aanbod op de eerste pagina van Google staan, dus je opent een document en begint als een Razende Roeland te schrijven wat je aanbiedt… Paar fotootjes erbij en PUBLISH!
Dit doe je 5 x en tadaaa a blog is born!

End now we wait…. and wait… and wait… en er gebeurt niets… Niet 1 bezoeker komt via jouw, met bloed, zweet, tranen en koffie geschreven, blogs op je website.
Best frustrerend!

Dit kan je voorkomen door een goede planning te maken voor jouw zoekmachine optimalisatie & content!

Alles staat of valt bij een gedegen zoekwoordenonderzoek.

Jij kan namelijk iets vreselijk belangrijk vinden om over te schrijven, maar wanneer het een onderwerp is waar jouw doelgroep écht helemaal nooit op zoekt, dan is het zonde van je tijd.

Het is bij SEO altijd belangrijk dat je schrijft voor jouw bezoekers & doelgroep, dit zijn jouw toekomstige klanten immers!

Natuurlijk is het geen probleem om jouw mening over iets te geven en je mag ook zonder problemen een opiniestuk schrijven, waardoor de bezoeker JOU beter leert kennen, maar dit zijn vaak niet de blogs die spectaculaire resultaten behalen qua SEO.

Tip 3 – Maak een contentplanning

Wanneer je een zoekwoordenonderzoek gedaan hebt is het belangrijk dat je voor jezelf bedenkt wat haalbaar is voor je qua aantal blogs per maand… Wees hier realistisch in, wanneer je te hoog inzet en je haalt je doelen niet is dat demotiverend en wanneer je te laag inzet en bijvoorbeeld maar 1 blog of 1 landingspagina per maand publiceert schiet het niet op met jouw resultaten in Google.

Nu je weet hoeveel blogs je per maand kan maken open je een simpele spreadsheet met data voor de komende 3 tot 6 maanden en plannen maar!

Denk je dat het gaat lukken met deze tips of kan je wel een steuntje in de rug gebruiken?

Wanneer wij bij een contentplanning maken, zorgen wij dat er variatie in de blogs zit.

We mixen de onderwerpen, zodat het de doelgroep blijft interesseren én we mixen het soort blogpost.

Bijvoorbeeld :
► Blog 1- Een leuk blog waar interessante, grappige of waardevolle informatie in opgesomd is:
7 tips voor de mooiste resultaten…
► Blog 2 – Een blog met informatie over iets specifieks, zoals: Wat te doen als mijn hond met zijn oor trekt?
► Blog 3 – Een lang en uitgebreid artikel, waarbij écht diep ingegaan wordt op een bepaalde kwestie.
► Blog 4 – Een interview of persoonlijk verhaal

Deze mix houdt het niet alleen interessant voor je lezer, maar je kunt ook testen wat wérkt, zowel voor de conversie op je website, als je resultaten in Google.
Daarnaast is het voor jezelf ook een stuk leuker. Verandering van spijs doet eten, toch?

Tip 4 – Zorg voor een goede page title en meta description

Oma vertelt: In the Good Ol’ Days, voordat Instagram bestond, iedereen Gangnam Style over straat huppelde en er nog nooit iemand in een Uber gezeten had, bouwden we de websites gewoon from scratch  ( zonder het nu zo handige WordPress dus! ) en moest er aan een pagina een Title en Description mee gegeven worden in de code.

Tegenwoordig heeft elk CMS hier wel een ingebouwde tool of makkelijke plugin voor. Denk voor WordPress aan Yoast of RankMath.

De page title is de titel van de pagina die je bij de resultaten in google ziet staan, de meta description is de preview tekst.

Je wilt dus graag zelf in de hand hebben wat hier staat, want het is waarschijnlijk de eerste indruk die jouw kakelverse bezoeker van je krijgt.

Nog interessanter is het misschien dat je Title erg belangrijk is voor je ranking.

Zorg dus voor een duidelijke omschrijving en gebruik de zoektermen waar jouw pagina op focust.

Tip 5 – Wees niet bang voor Google Analytics en Google Search Console!

Neem tussen de bedrijven door écht de tijd om je eens te verdiepen in Google Analytics en Google Search Console.

Je hoeft niet alle hoekjes en gaatjes te kennen in het begin, maar het is absoluut belangrijk om te weten op welke termen je gevonden wordt, welke pagina´s veel bezocht worden, of je bezoekers gelijk weer weg gaan van je pagina of nog even doorklikken en wat het percentage is dat doorklikt naar jouw pagina vanuit de Google resultaten.

Inzicht in deze data zorgt ervoor dat je veel beter begrijpt wat je aan het doen bent, je leert je doelgroep beter kennen en gaat verbanden zien in de resultaten.

Bovendien is het gewoon ook erg leuk om te weten hoeveel mensen er daadwerkelijk jouw website bezoeken!

Blog

Sweet! & Salty tips, tricks en ongevraagde meningen

NEW

Struggles van startende ondernemers bij het vinden van klanten Als startende ondernemer loop je vaak tegen verschillende uitdagingen aan, vooral als het gaat om het vinden van klanten. Het kan moeilijk zijn om je naam te vestigen en je te onderscheiden van de...

Lees meer
Snelle SEO Tips voor je website!

Snelle SEO Tips voor je website!

Quick SEO wins voor je website We hebben het allemaal superdruk en misschien is SEO ook gewoon echt helemaal je ding niet, maar als je hoger in Google gevonden wilt worden met jouw bedrijf en meer bezoekers op je website wilt hebben ontkom je er niet aan. Nu kan je er...

Lees meer

Heb je vragen?

Sweet! Digital is een locatie onafhankelijk bedrijf.

Mocht je eens langs willen komen ben je op afspraak welkom op het prachtige Gibraltar.

Whatsapp

+34 642697296