Business strategie & online groei agency

Superhandige dingen om je leven beter te maken!

Superhandige dingen  voor je website, marketing en leven!

Na bijna 12,5 jaar websites bouwen en 7 jaar dagelijks met WordPress werken verzamel je een hoop handige dingetjes in je brein. Dingen die voor jezelf zo logisch zijn, maar eigenlijk wel de moeite waard om eens te delen. We zullen dit blog regelmatig updaten, zodat ook jij allemaal intens handige dingen gaat weten!

Je IP adres filteren in Google Analytics

Ga naar https://whatsmyip.com/ en kopieer je IP adres. Log in op je Google Analytics Account. Ga naar Beheer > Filters > + Filter toevoegen

Geef je nieuwe filter een naam, bijv
IP Thuis

Kies in de dropdownmenuutjes:
1. Uitsluiten
2. Verkeer van de IP adressen
3. Die gelijk zijn aan

Er komt vanzelf een veldje om je IP in te plakken.

Je telefoonnummer klikbaar maken

Je wilt toch dat de bezoekers contact met je opnemen? Maak klikbaar dat nummer. Om ze te laten bellen doe je dit <a href=”tel:31612345678″>06 123 456 79</a>.

Om ze te laten appen doe je dit <a href=”wa.me/31612345679″> 06 123 456 79</a> Op de plek van de gele tekst kan ook iets gezelligers neerzetten, bijvoorbeeld
Stuur Iris eens een appje!

Scrape it baby

Lekker irritant als je een pagina van je website wilt delen op facebook en er komt één of andere fugly preview bij de link te staan.
Gelukkig is dat makkelijk op te lossen.
In zowel Yoast, als RankMath ( en vast ook wel bij andere plugins ) heb je de mogelijkheid om per pagina aan te geven welke afbeelding en previewtekst je wil tonen als je op facebook naar je pagina linkt.

Na dat je dat gedaan hebt ga je naar https://developers.facebook.com/tools/debug/.
Vul je URL in. Klik debug.
Zie je nog niet wat je wilt zien qua preview?  Scrape again!

TADAAAAAAAAA, pretty preview 🙂

Weg met die Archieven

Als je een webshop in Woocommerce hebt, dan heb je waarschijnlijk ook productcategorieën…

Die productcategorieën hebben ook gewoon paginatitels die je netjes moet maken.

Doe je dan namelijk niet dan staat er *naam categorie* Archieven – Websitenaam.

Echt zó irritant, weg halen die hap, maar er gewoon wat nets van!

Productcategorieën verdienen ook liefde! Sterker nog, ze kunnen je SEO een goede boost geven. Als je het slim aanpakt 😉

Leer beter Googlen

Ik hoor het je hier helemaal denk… : “Doei Iris, ik kan echt wel Googlen.”
Ja, weet ik wel… Maar béter nog! Google heeft allemaal handige functies namelijk om te zorgen dat jij sneller en/of beter je info kan vinden. En nee we hebben het niet weer over de bank van Ross, het googlen van PacMan.

Geloof je mij niet? Luister dan maar even naar Gary, die heeft er een filmpje over!

Loop je thema’s en plugins even na

Ik hoor het je hier helemaal denk… : “Doei Iris, ik kan echt wel Googlen.”
Ja, weet ik wel… Maar béter nog! Google heeft allemaal handige functies namelijk om te zorgen dat jij sneller en/of beter je info kan vinden. En nee we hebben het niet weer over de bank van Ross, het googlen van PacMan.

Geloof je mij niet? Luister dan maar even naar Gary, die heeft er een filmpje over!

Schermopties in WordPress

Is je WordPress dashboard een zooitje, ben je het zat om in je blogs of producten 30 pagina’s door te klikken… en WHO CARES ABOUT uitgaande interne links als je in je productoverzicht zit? Ik in ieder geval niet.

Rechtsboven in je WP dashboard staat bij de meeste (overzicht) pagina’s een knopje Schermopties.
Kan je lekker filteren wat je wel en vooral NIET de hele tijd in your face wil hebben.

Geen budget en liever gratis zelf SEO doen?
Hier moet je op letten!

SEO uitbesteden is een investering in je bedrijf en wij van Sweet! snappen óók wel dat niet iedere ondernemer geld op de plank heeft liggen om uit te geven aan het verkrijgen van een hogere positie in Google. Daarom hebben wij deze 5 tips voor je waarmee je doelgericht kan starten met zoekmachine optimalisatie.

Reality check:

Wanneer je zelf wilt starten met de SEO voor jouw bedrijf heb je 3 dingen sowieso nodig:
Tijd, Geduld & Doorzettingsvermogen

* SEO staat niet voor Snel Even Omhoog!

Resultaat is pas zichtbaar na weken tot maanden en voordat Google écht bepaald heeft waar jouw pagina of blogartikel komt te staan in de ranking ben je vaak al een half jaar verder. Pas na enkele maanden zul je daadwerkelijk het verschil gaan merken, maar de inspanning zal uiteindelijk zijn vruchten afwerpen en je zult er lang profijt van hebben.

* SEO kost veel tijd!

Wanneer je je technische SEO in orde gemaakt hebt op je website, komt het creëren van waardevolle content voor jouw doelgroep, want hoe meer waarde jouw website heeft voor jouw doelgroep, hoe beter je gaat scoren bij Google. Je schrijft dus áltijd SEO-proof content voor je bezoeker en geen SEO-content voor Google…

* SEO kan frustrerend zijn!

Met ruim 200 rankingsfactoren kan je, zeker als je weinig ervaring hebt met zoekmachine optimalisatie, geen peil trekken op waarom blog A wel rankt en blog B op pagina 4 blijft hangen. Ook zal je écht door moeten zetten: Hoe meer goede content op je website, hoe beter jouw website naar boven komt in de zoekresultaten. Jouw doelgroep zoekt namelijk op verschillende termen naar jouw aanbod.

Tip 1 – Zorg voor een snelle website.

Een van de belangrijke rankingsfactoren voor Google is de snelheid van je website.
Om het niet té technisch te maken hebben we de grootste vertragers hier benoemd: Je laadt TE GROTE afbeeldingen op de pagina´s en je hebt TE VEEL plugins. Verklein de foto´s tot het formaat dat ze getoond worden op je website en kijk eens kritisch naar je plugins, staat er iets op dat je niet gebruikt of bijna nooit gebruikt? Hup, weg ermee!
De snelheid van je website kan je checken via bijvoorbeeld GTMetrix .
Andere oorzaken van een trage website zijn o.a. een verkeerd ingestelde cache, trage hosting, rommelige code of te veel koppelingen met externe partijen.

Tip 2 – Doe een zoekwoordenonderzoek.

Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk met jouw fantastische aanbod op de eerste pagina van Google staan, dus je opent een document en begint als een Razende Roeland te schrijven wat je aanbiedt… Paar fotootjes erbij en PUBLISH!
Dit doe je 5 x en tadaaa a blog is born!

End now we wait…. and wait… and wait… en er gebeurt niets… Niet 1 bezoeker komt via jouw, met bloed, zweet, tranen en koffie geschreven, blogs op je website.
Best frustrerend!

Dit kan je voorkomen door een goede planning te maken voor jouw zoekmachine optimalisatie & content!

Alles staat of valt bij een gedegen zoekwoordenonderzoek.

Jij kan namelijk iets vreselijk belangrijk vinden om over te schrijven, maar wanneer het een onderwerp is waar jouw doelgroep écht helemaal nooit op zoekt, dan is het zonde van je tijd.

Het is bij SEO altijd belangrijk dat je schrijft voor jouw bezoekers & doelgroep, dit zijn jouw toekomstige klanten immers!

Natuurlijk is het geen probleem om jouw mening over iets te geven en je mag ook zonder problemen een opiniestuk schrijven, waardoor de bezoeker JOU beter leert kennen, maar dit zijn vaak niet de blogs die spectaculaire resultaten behalen qua SEO.

Tip 3 – Maak een contentplanning

Wanneer je een zoekwoordenonderzoek gedaan hebt is het belangrijk dat je voor jezelf bedenkt wat haalbaar is voor je qua aantal blogs per maand… Wees hier realistisch in, wanneer je te hoog inzet en je haalt je doelen niet is dat demotiverend en wanneer je te laag inzet en bijvoorbeeld maar 1 blog of 1 landingspagina per maand publiceert schiet het niet op met jouw resultaten in Google.

Nu je weet hoeveel blogs je per maand kan maken open je een simpele spreadsheet met data voor de komende 3 tot 6 maanden en plannen maar!

Denk je dat het gaat lukken met deze tips of kan je wel een steuntje in de rug gebruiken?

Wanneer wij bij een contentplanning maken, zorgen wij dat er variatie in de blogs zit.

We mixen de onderwerpen, zodat het de doelgroep blijft interesseren én we mixen het soort blogpost.

Bijvoorbeeld :
► Blog 1- Een leuk blog waar interessante, grappige of waardevolle informatie in opgesomd is:
7 tips voor de mooiste resultaten…
► Blog 2 – Een blog met informatie over iets specifieks, zoals: Wat te doen als mijn hond met zijn oor trekt?
► Blog 3 – Een lang en uitgebreid artikel, waarbij écht diep ingegaan wordt op een bepaalde kwestie.
► Blog 4 – Een interview of persoonlijk verhaal

Deze mix houdt het niet alleen interessant voor je lezer, maar je kunt ook testen wat wérkt, zowel voor de conversie op je website, als je resultaten in Google.
Daarnaast is het voor jezelf ook een stuk leuker. Verandering van spijs doet eten, toch?

Tip 4 – Zorg voor een goede page title en meta description

Oma vertelt: In the Good Ol’ Days, voordat Instagram bestond, iedereen Gangnam Style over straat huppelde en er nog nooit iemand in een Uber gezeten had, bouwden we de websites gewoon from scratch  ( zonder het nu zo handige WordPress dus! ) en moest er aan een pagina een Title en Description mee gegeven worden in de code.

Tegenwoordig heeft elk CMS hier wel een ingebouwde tool of makkelijke plugin voor. Denk voor WordPress aan Yoast of RankMath.

De page title is de titel van de pagina die je bij de resultaten in google ziet staan, de meta description is de preview tekst.

Je wilt dus graag zelf in de hand hebben wat hier staat, want het is waarschijnlijk de eerste indruk die jouw kakelverse bezoeker van je krijgt.

Nog interessanter is het misschien dat je Title erg belangrijk is voor je ranking.

Zorg dus voor een duidelijke omschrijving en gebruik de zoektermen waar jouw pagina op focust.

Tip 5 – Wees niet bang voor Google Analytics en Google Search Console!

Neem tussen de bedrijven door écht de tijd om je eens te verdiepen in Google Analytics en Google Search Console.

Je hoeft niet alle hoekjes en gaatjes te kennen in het begin, maar het is absoluut belangrijk om te weten op welke termen je gevonden wordt, welke pagina´s veel bezocht worden, of je bezoekers gelijk weer weg gaan van je pagina of nog even doorklikken en wat het percentage is dat doorklikt naar jouw pagina vanuit de Google resultaten.

Inzicht in deze data zorgt ervoor dat je veel beter begrijpt wat je aan het doen bent, je leert je doelgroep beter kennen en gaat verbanden zien in de resultaten.

Bovendien is het gewoon ook erg leuk om te weten hoeveel mensen er daadwerkelijk jouw website bezoeken!

Blog

Sweet! & Salty tips, tricks en ongevraagde meningen

NEW

Struggles van startende ondernemers bij het vinden van klanten Als startende ondernemer loop je vaak tegen verschillende uitdagingen aan, vooral als het gaat om het vinden van klanten. Het kan moeilijk zijn om je naam te vestigen en je te onderscheiden van de...

Lees meer
Snelle SEO Tips voor je website!

Snelle SEO Tips voor je website!

Quick SEO wins voor je website We hebben het allemaal superdruk en misschien is SEO ook gewoon echt helemaal je ding niet, maar als je hoger in Google gevonden wilt worden met jouw bedrijf en meer bezoekers op je website wilt hebben ontkom je er niet aan. Nu kan je er...

Lees meer

Heb je vragen?

Sweet! Digital is een locatie onafhankelijk bedrijf.

Mocht je eens langs willen komen ben je op afspraak welkom op het prachtige Gibraltar.

Whatsapp

+34 642697296