Business strategie & online groei agency

Help, ik moet een website – Review

Een terugblik van Bianca van OntdekGalicie.nl


Help! Ik moet een website! 

Tsjonge jonge wat was ik trots op mezelf toen mijn website in de lucht ging. Ik vond het een hele prestatie, ik had zelf mijn website gemaakt ondanks mijn grote gebrek aan technische kennis. Of welke andere kennis over websites dan ook.

Een web van lego
De website had ik gemaakt met een soort starterspakketje. Dat kon iedereen, was mij verteld. Je zet wat blokken (het leek een beetje op legostenen) in de juiste volgorde, fotootje er in, tekstje er bij, logo knutselen en hup! Bijna klaar. 

Bijna goed
Na een paar weken vertelde een kennis met verstand van websites en de wondere wereld van Google dat mijn website nergens naar voren kwam in Google. Oei!  

Waarom werd mijn web niet gevonden dan?
Ik wist wel dat ik iets moest doen met zoekwoorden en met SEO (en dat dit Search Engine Optimalization betekent). Maar ik dacht dat als ik een paar keer in teksten liet vallen waar mijn web over ging, Google dat vast wel zou snappen. Maar Google snapte het niet. En ik ook niet.

Ooit gehoord over H1 of H2?
Er ging ook een wereld voor mij (en voor mijn ideale klant) open toen ik hoorde over H1 en H2. De kopjes die je gebruikt in de tesktindeling. Want, dát is nou precies wat Google leest. Ik had nergens H1 of H2 in de teksten op mijn website. Dat was een flinke strop want ik was veel tijd kwijt met alles opnieuw doen.

Je moet meta omschrijvingen maken. Wat?
Nog iets wat ik niet wist. Om te zorgen dat de toch best wel leuke content op mijn web ook nog goed ging scoren in Google moesten er meta-omschrijvingen en meta-titels komen. Met daarin weer die zoekwoorden.
Ik had geen idee. 

Een leuke maar langzame website
Mensen vonden mijn webiste best leuk maar vooral heel lanzaam. Ik had bergen foto´s op de web geplaatst. Grote, mooie foto´s die er voor zorgde dat de web super langzaam ging. En mensen houden niet van langzame websites. En Google houdt ook niet van langzame websites, zo bleek.
Wist ik veel.

Dus, na maanden werk was ik eigenlijk terug bij af. Ik had een leuk plaatjesboek met mooie verhalen op internet. Maar geen klanten. Logisch, want door al die missers had ik ook nauwelijks bezoekers op mijn web. 

Als ik dat allemaal had geweten had ik gewoon met een goede, vindbare website gestart!

Dus, website laten maken of zelf doen?

Als je niet net zo als ik een leuk online plaatjesboek wilt is een website laten maken het beste plan. Ik moest bijna alles opnieuw doen en dat heeft me ontzettend veel tijd gekost. Tijd waarin ik eigenlijk moest werken aan mijn product, aan mijn bedrijf. 

En door wie laat je dan je website maken?
Daar heb ik ook maar één antwoord op.

Je laat je website maken door iemand die álle diensten op dit gebied heeft.
Iemand die een web aflevert met een design naar je zin, die er voor zorgt dat je website SEO-proof is en dat Google én bezoekers jouw website vinden.  

En als dat dan ook nog iemand is die belangrijke zaken als e-mailmarketing, zoekwoorden analyses en de snelheid van je website voor je regelt zit je helemaal goed.

Bianca
https://ontdekgalicie.nl

Over Ontdek Galicië & Sweet! 

Toen we een ongeveer 5 jaar geleden met Bianca in contact kwamen had ze een website vol informatie, foto´s en tips over deze prachtige streek in Noord-Spanje.

 

Maar hoe ze met deze website inkomsten kon genereren, daar had ze nog geen idee over.

Samen met Bianca zijn wij een reis gestart die er voor gezorgd heeft dat Bianca nu hét Nederlandstalige reisbureau heeft voor dit authenieke stukje Spanje. 

 

De website is ondertussen perfect vindbaar in Google ( zoek maar eens op Reisbureau Galicië ) en de aanvragen voor haar rondreizen komen lekker binnen!

 

Bianca werkt nu veel zelf aan de website, ze heeft door onze urenlange gesprekken bijna alle kennis om alles zelf aan te pakken… en komt ze er even niet uit? Dan staan wij natuurlijk klaar om bij te springen!

 

NEW

Struggles van startende ondernemers bij het vinden van klanten Als startende ondernemer loop je vaak tegen...

Lees meer

Geen budget en liever gratis zelf SEO doen?
Hier moet je op letten!

SEO uitbesteden is een investering in je bedrijf en wij van Sweet! snappen óók wel dat niet iedere ondernemer geld op de plank heeft liggen om uit te geven aan het verkrijgen van een hogere positie in Google. Daarom hebben wij deze 5 tips voor je waarmee je doelgericht kan starten met zoekmachine optimalisatie.

Reality check:

Wanneer je zelf wilt starten met de SEO voor jouw bedrijf heb je 3 dingen sowieso nodig:
Tijd, Geduld & Doorzettingsvermogen

* SEO staat niet voor Snel Even Omhoog!

Resultaat is pas zichtbaar na weken tot maanden en voordat Google écht bepaald heeft waar jouw pagina of blogartikel komt te staan in de ranking ben je vaak al een half jaar verder. Pas na enkele maanden zul je daadwerkelijk het verschil gaan merken, maar de inspanning zal uiteindelijk zijn vruchten afwerpen en je zult er lang profijt van hebben.

* SEO kost veel tijd!

Wanneer je je technische SEO in orde gemaakt hebt op je website, komt het creëren van waardevolle content voor jouw doelgroep, want hoe meer waarde jouw website heeft voor jouw doelgroep, hoe beter je gaat scoren bij Google. Je schrijft dus áltijd SEO-proof content voor je bezoeker en geen SEO-content voor Google…

* SEO kan frustrerend zijn!

Met ruim 200 rankingsfactoren kan je, zeker als je weinig ervaring hebt met zoekmachine optimalisatie, geen peil trekken op waarom blog A wel rankt en blog B op pagina 4 blijft hangen. Ook zal je écht door moeten zetten: Hoe meer goede content op je website, hoe beter jouw website naar boven komt in de zoekresultaten. Jouw doelgroep zoekt namelijk op verschillende termen naar jouw aanbod.

Tip 1 – Zorg voor een snelle website.

Een van de belangrijke rankingsfactoren voor Google is de snelheid van je website.
Om het niet té technisch te maken hebben we de grootste vertragers hier benoemd: Je laadt TE GROTE afbeeldingen op de pagina´s en je hebt TE VEEL plugins. Verklein de foto´s tot het formaat dat ze getoond worden op je website en kijk eens kritisch naar je plugins, staat er iets op dat je niet gebruikt of bijna nooit gebruikt? Hup, weg ermee!
De snelheid van je website kan je checken via bijvoorbeeld GTMetrix .
Andere oorzaken van een trage website zijn o.a. een verkeerd ingestelde cache, trage hosting, rommelige code of te veel koppelingen met externe partijen.

Tip 2 – Doe een zoekwoordenonderzoek.

Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk met jouw fantastische aanbod op de eerste pagina van Google staan, dus je opent een document en begint als een Razende Roeland te schrijven wat je aanbiedt… Paar fotootjes erbij en PUBLISH!
Dit doe je 5 x en tadaaa a blog is born!

End now we wait…. and wait… and wait… en er gebeurt niets… Niet 1 bezoeker komt via jouw, met bloed, zweet, tranen en koffie geschreven, blogs op je website.
Best frustrerend!

Dit kan je voorkomen door een goede planning te maken voor jouw zoekmachine optimalisatie & content!

Alles staat of valt bij een gedegen zoekwoordenonderzoek.

Jij kan namelijk iets vreselijk belangrijk vinden om over te schrijven, maar wanneer het een onderwerp is waar jouw doelgroep écht helemaal nooit op zoekt, dan is het zonde van je tijd.

Het is bij SEO altijd belangrijk dat je schrijft voor jouw bezoekers & doelgroep, dit zijn jouw toekomstige klanten immers!

Natuurlijk is het geen probleem om jouw mening over iets te geven en je mag ook zonder problemen een opiniestuk schrijven, waardoor de bezoeker JOU beter leert kennen, maar dit zijn vaak niet de blogs die spectaculaire resultaten behalen qua SEO.

Tip 3 – Maak een contentplanning

Wanneer je een zoekwoordenonderzoek gedaan hebt is het belangrijk dat je voor jezelf bedenkt wat haalbaar is voor je qua aantal blogs per maand… Wees hier realistisch in, wanneer je te hoog inzet en je haalt je doelen niet is dat demotiverend en wanneer je te laag inzet en bijvoorbeeld maar 1 blog of 1 landingspagina per maand publiceert schiet het niet op met jouw resultaten in Google.

Nu je weet hoeveel blogs je per maand kan maken open je een simpele spreadsheet met data voor de komende 3 tot 6 maanden en plannen maar!

Denk je dat het gaat lukken met deze tips of kan je wel een steuntje in de rug gebruiken?

Wanneer wij bij een contentplanning maken, zorgen wij dat er variatie in de blogs zit.

We mixen de onderwerpen, zodat het de doelgroep blijft interesseren én we mixen het soort blogpost.

Bijvoorbeeld :
► Blog 1- Een leuk blog waar interessante, grappige of waardevolle informatie in opgesomd is:
7 tips voor de mooiste resultaten…
► Blog 2 – Een blog met informatie over iets specifieks, zoals: Wat te doen als mijn hond met zijn oor trekt?
► Blog 3 – Een lang en uitgebreid artikel, waarbij écht diep ingegaan wordt op een bepaalde kwestie.
► Blog 4 – Een interview of persoonlijk verhaal

Deze mix houdt het niet alleen interessant voor je lezer, maar je kunt ook testen wat wérkt, zowel voor de conversie op je website, als je resultaten in Google.
Daarnaast is het voor jezelf ook een stuk leuker. Verandering van spijs doet eten, toch?

Tip 4 – Zorg voor een goede page title en meta description

Oma vertelt: In the Good Ol’ Days, voordat Instagram bestond, iedereen Gangnam Style over straat huppelde en er nog nooit iemand in een Uber gezeten had, bouwden we de websites gewoon from scratch  ( zonder het nu zo handige WordPress dus! ) en moest er aan een pagina een Title en Description mee gegeven worden in de code.

Tegenwoordig heeft elk CMS hier wel een ingebouwde tool of makkelijke plugin voor. Denk voor WordPress aan Yoast of RankMath.

De page title is de titel van de pagina die je bij de resultaten in google ziet staan, de meta description is de preview tekst.

Je wilt dus graag zelf in de hand hebben wat hier staat, want het is waarschijnlijk de eerste indruk die jouw kakelverse bezoeker van je krijgt.

Nog interessanter is het misschien dat je Title erg belangrijk is voor je ranking.

Zorg dus voor een duidelijke omschrijving en gebruik de zoektermen waar jouw pagina op focust.

Tip 5 – Wees niet bang voor Google Analytics en Google Search Console!

Neem tussen de bedrijven door écht de tijd om je eens te verdiepen in Google Analytics en Google Search Console.

Je hoeft niet alle hoekjes en gaatjes te kennen in het begin, maar het is absoluut belangrijk om te weten op welke termen je gevonden wordt, welke pagina´s veel bezocht worden, of je bezoekers gelijk weer weg gaan van je pagina of nog even doorklikken en wat het percentage is dat doorklikt naar jouw pagina vanuit de Google resultaten.

Inzicht in deze data zorgt ervoor dat je veel beter begrijpt wat je aan het doen bent, je leert je doelgroep beter kennen en gaat verbanden zien in de resultaten.

Bovendien is het gewoon ook erg leuk om te weten hoeveel mensen er daadwerkelijk jouw website bezoeken!

Blog

Sweet! & Salty tips, tricks en ongevraagde meningen

NEW

Struggles van startende ondernemers bij het vinden van klanten Als startende ondernemer loop je vaak tegen verschillende uitdagingen aan, vooral als het gaat om het vinden van klanten. Het kan moeilijk zijn om je naam te vestigen en je te onderscheiden van de...

Lees meer
Snelle SEO Tips voor je website!

Snelle SEO Tips voor je website!

Quick SEO wins voor je website We hebben het allemaal superdruk en misschien is SEO ook gewoon echt helemaal je ding niet, maar als je hoger in Google gevonden wilt worden met jouw bedrijf en meer bezoekers op je website wilt hebben ontkom je er niet aan. Nu kan je er...

Lees meer

Heb je vragen?

Sweet! Digital is een locatie onafhankelijk bedrijf.

Mocht je eens langs willen komen ben je op afspraak welkom op het prachtige Gibraltar.

Whatsapp

+34 642697296