Business strategie & online groei agency

Direct goed zichtbaar met Google Ads? Zo werkt het.

Direct goed zichtbaar met Google Ads? Zo werkt het.

Je hebt vast al wel eens gehoord over Google Ads. Dit zijn advertenties die boven en onder in beeld verschijnen in het zoekresultaten overzicht van verschillende zoekmachines waaronder Google. Adverteren in de zoekmachines wordt ook wel SEA genoemd; Search Engine Advertising. Een effectieve manier van adverteren voor vrijwel iedere branche! Ook voor de wat kleinere budgetten. Graag leggen we je meer uit over hoe Google Ads werkt.

Wat is Google Ads precies?

Met behulp van Google Search Ads betaal je voor een toppositie in de zoekmachine resultaten. Dit werkt dus anders dan je organische positie binnen Google waar je niet voor betaalt.

Er kan best wat tijd overheen gaan voordat jouw website op een natuurlijke, organische manier hoger in de zoekresultaten van Google komt te staan middels SEO inspanningen (zoekmachine optimalisatie). Juist dan is het inzetten van Google Search Ads een uitstekende manier om direct hoog in de zoekresultaten van Google zichtbaar te zijn en zo meer relevant en waardevol verkeer naar je website te trekken. En meer relevant verkeer is meer leads. Wie wil dit nou niet?

Om de advertenties te maken en beheren maak je gebruik van het Google Ads platform. Iedereen kan hier gratis een account voor aanmaken.

Hoe werkt Google Ads?

Je kunt binnen Google Ads verschillende vormen van advertenties maken en beheren. Zo zijn er de Search Ads in de zoekresultaten van Google, displayadvertenties met beeld op andere websites, videoadvertenties voor bijvoorbeeld in filmpjes op YouTube en Shopping Ads voor producten in de shopping resultaten. De Search Ads worden het meeste ingezet. Deze Search Ads campagnes zijn geschikt om doorlopend te vertonen maar kunnen ook ingezet worden voor kortere looptijden. In dit artikel focussen we dan ook op de Google Search Ads.

Om je advertenties te vertonen aan de juiste doelgroep kies je (op een slimme manier als het even kan) de zoekwoorden waarop jij graag gevonden wil worden. Als deze zoekwoorden dan worden ingetypt door iemand in de Google zoekmachine, worden jouw advertenties vertoond. Om de juiste zoekwoorden te bepalen is het van belang dat er een goed zoekwoorden onderzoek wordt uitgevoerd. Je wilt namelijk niet adverteren met een roze teddybeer terwijl je een gele teddybeer in je webshop hebt. You get the point.

Bij Google Ads betaal je alleen per klik op jouw advertentie, vertoningen in de zoekresultaten zijn gratis! Middels een veilingsysteem binnen Google Ads op de gekozen zoekwoorden betaal je een bepaald bedrag per klik op jouw advertentie.

Waarom Google Search Ads inzetten?

Meer dan 90% van alle Nederlanders maakt gebruik van de Google zoekmachine om ergens naar te zoeken. Vrijwel alle zoektochten op het internet beginnen dus hier! Need we say more? De hoeveelheid mensen die je hier kunt bereiken is dus gigantisch.

We hadden het voordeel al genoemd dat je middels Google Ads direct goed zichtbaar bent op de topposities in de zoekmachine. Dit in tegenstelling tot SEO inspanningen waarbij het langer duurt voordat je er resultaten van ziet. Daarnaast betaal je alleen per klik op een advertentie en zijn vertoningen gratis.

Een ander groot voordeel, ten opzichte van bijvoorbeeld een krantenadvertentie, is dat je zeer gericht kunt mikken op jouw ideale doelgroep middels zoekwoorden, locatie targeting, demografische gegevens en meer. Geen verspilling meer dus van marketingbudget aan mensen die toch niet geïnteresseerd zijn!

Tevens zijn alle statistieken van jouw advertenties beschikbaar in de advertentieomgeving van Google Ads waardoor je goed kunt volgen hoe je campagnes presteren.

Wat kost Google Ads?

Het aanmaken van een Google Ads account is gratis. Je betaalt alleen de advertentiekosten. Afhankelijk van de concurrentie, de branche en de gekozen zoekwoorden zul je een bepaald bedrag per klik op jouw advertentie betalen.

Deze kosten per klik, ook wel Cost per Click genoemd, kunnen variëren tussen de €0,20 cent of in zeer extreme gevallen tot boven de €4 euro. Hele hoge kosten per klik zien we eigenlijk alleen bij zoekwoorden en branches met een zeer hoge concurrentie zoals bij energiemaatschappijen en websitebouwers. Door slim je zoekwoorden te kiezen, te zorgen voor sterke advertenties én een sterke landingspagina kun je deze kosten goed onder controle houden.

Per campagne kun je zelf bepalen welk budget per dag je wilt inzetten. Dit bedrag wordt opgebruikt door de klikken op jouw advertentie. Dus hoe lager je CPC, hoe meer klikken per dag je kunt verkrijgen. Start altijd met een laag dagbudget van rond de €5 tot €10 euro per dag. Als blijkt dat er meer klikken nodig zijn om resultaten te behalen kun je het dagbudget altijd tussentijds aanpassen.

Geen gedoe. Google Search Ads uitbesteden.

Google Search Ads succesvol inzetten en je weg weten te vinden tussen alle verschillende instellingen is een studie op zichzelf. Het lijkt gemakkelijk, maar er is veel kennis voor nodig. Het is niet voor niets dat er officiële Google certificeringen voor bestaan.
Beschik jij niet over de juiste kennis, heb je geen tijd óf vind je er simpelweg niks aan? Dan kun je met een gerust hart jouw Google Search Ads uitbesteden aan de experts van Sweet!

Wij kunnen je helpen met Google Search Ads advies, analyse scans van bestaande Google Ads accounts, zoekwoorden onderzoek, het opzetten van geheel nieuwe Google Search Ads campagnes én nemen het maandelijkse beheer uit handen. Compleet met maandelijks resultatenrapport.

Klinkt Sweet toch?

Neem contact met ons op en laat ons weten hoe wij jou kunnen helpen bij het inzetten van Google Ads.

Geen budget en liever gratis zelf SEO doen?
Hier moet je op letten!

SEO uitbesteden is een investering in je bedrijf en wij van Sweet! snappen óók wel dat niet iedere ondernemer geld op de plank heeft liggen om uit te geven aan het verkrijgen van een hogere positie in Google. Daarom hebben wij deze 5 tips voor je waarmee je doelgericht kan starten met zoekmachine optimalisatie.

Reality check:

Wanneer je zelf wilt starten met de SEO voor jouw bedrijf heb je 3 dingen sowieso nodig:
Tijd, Geduld & Doorzettingsvermogen

* SEO staat niet voor Snel Even Omhoog!

Resultaat is pas zichtbaar na weken tot maanden en voordat Google écht bepaald heeft waar jouw pagina of blogartikel komt te staan in de ranking ben je vaak al een half jaar verder. Pas na enkele maanden zul je daadwerkelijk het verschil gaan merken, maar de inspanning zal uiteindelijk zijn vruchten afwerpen en je zult er lang profijt van hebben.

* SEO kost veel tijd!

Wanneer je je technische SEO in orde gemaakt hebt op je website, komt het creëren van waardevolle content voor jouw doelgroep, want hoe meer waarde jouw website heeft voor jouw doelgroep, hoe beter je gaat scoren bij Google. Je schrijft dus áltijd SEO-proof content voor je bezoeker en geen SEO-content voor Google…

* SEO kan frustrerend zijn!

Met ruim 200 rankingsfactoren kan je, zeker als je weinig ervaring hebt met zoekmachine optimalisatie, geen peil trekken op waarom blog A wel rankt en blog B op pagina 4 blijft hangen. Ook zal je écht door moeten zetten: Hoe meer goede content op je website, hoe beter jouw website naar boven komt in de zoekresultaten. Jouw doelgroep zoekt namelijk op verschillende termen naar jouw aanbod.

Tip 1 – Zorg voor een snelle website.

Een van de belangrijke rankingsfactoren voor Google is de snelheid van je website.
Om het niet té technisch te maken hebben we de grootste vertragers hier benoemd: Je laadt TE GROTE afbeeldingen op de pagina´s en je hebt TE VEEL plugins. Verklein de foto´s tot het formaat dat ze getoond worden op je website en kijk eens kritisch naar je plugins, staat er iets op dat je niet gebruikt of bijna nooit gebruikt? Hup, weg ermee!
De snelheid van je website kan je checken via bijvoorbeeld GTMetrix .
Andere oorzaken van een trage website zijn o.a. een verkeerd ingestelde cache, trage hosting, rommelige code of te veel koppelingen met externe partijen.

Tip 2 – Doe een zoekwoordenonderzoek.

Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk met jouw fantastische aanbod op de eerste pagina van Google staan, dus je opent een document en begint als een Razende Roeland te schrijven wat je aanbiedt… Paar fotootjes erbij en PUBLISH!
Dit doe je 5 x en tadaaa a blog is born!

End now we wait…. and wait… and wait… en er gebeurt niets… Niet 1 bezoeker komt via jouw, met bloed, zweet, tranen en koffie geschreven, blogs op je website.
Best frustrerend!

Dit kan je voorkomen door een goede planning te maken voor jouw zoekmachine optimalisatie & content!

Alles staat of valt bij een gedegen zoekwoordenonderzoek.

Jij kan namelijk iets vreselijk belangrijk vinden om over te schrijven, maar wanneer het een onderwerp is waar jouw doelgroep écht helemaal nooit op zoekt, dan is het zonde van je tijd.

Het is bij SEO altijd belangrijk dat je schrijft voor jouw bezoekers & doelgroep, dit zijn jouw toekomstige klanten immers!

Natuurlijk is het geen probleem om jouw mening over iets te geven en je mag ook zonder problemen een opiniestuk schrijven, waardoor de bezoeker JOU beter leert kennen, maar dit zijn vaak niet de blogs die spectaculaire resultaten behalen qua SEO.

Tip 3 – Maak een contentplanning

Wanneer je een zoekwoordenonderzoek gedaan hebt is het belangrijk dat je voor jezelf bedenkt wat haalbaar is voor je qua aantal blogs per maand… Wees hier realistisch in, wanneer je te hoog inzet en je haalt je doelen niet is dat demotiverend en wanneer je te laag inzet en bijvoorbeeld maar 1 blog of 1 landingspagina per maand publiceert schiet het niet op met jouw resultaten in Google.

Nu je weet hoeveel blogs je per maand kan maken open je een simpele spreadsheet met data voor de komende 3 tot 6 maanden en plannen maar!

Denk je dat het gaat lukken met deze tips of kan je wel een steuntje in de rug gebruiken?

Wanneer wij bij een contentplanning maken, zorgen wij dat er variatie in de blogs zit.

We mixen de onderwerpen, zodat het de doelgroep blijft interesseren én we mixen het soort blogpost.

Bijvoorbeeld :
► Blog 1- Een leuk blog waar interessante, grappige of waardevolle informatie in opgesomd is:
7 tips voor de mooiste resultaten…
► Blog 2 – Een blog met informatie over iets specifieks, zoals: Wat te doen als mijn hond met zijn oor trekt?
► Blog 3 – Een lang en uitgebreid artikel, waarbij écht diep ingegaan wordt op een bepaalde kwestie.
► Blog 4 – Een interview of persoonlijk verhaal

Deze mix houdt het niet alleen interessant voor je lezer, maar je kunt ook testen wat wérkt, zowel voor de conversie op je website, als je resultaten in Google.
Daarnaast is het voor jezelf ook een stuk leuker. Verandering van spijs doet eten, toch?

Tip 4 – Zorg voor een goede page title en meta description

Oma vertelt: In the Good Ol’ Days, voordat Instagram bestond, iedereen Gangnam Style over straat huppelde en er nog nooit iemand in een Uber gezeten had, bouwden we de websites gewoon from scratch  ( zonder het nu zo handige WordPress dus! ) en moest er aan een pagina een Title en Description mee gegeven worden in de code.

Tegenwoordig heeft elk CMS hier wel een ingebouwde tool of makkelijke plugin voor. Denk voor WordPress aan Yoast of RankMath.

De page title is de titel van de pagina die je bij de resultaten in google ziet staan, de meta description is de preview tekst.

Je wilt dus graag zelf in de hand hebben wat hier staat, want het is waarschijnlijk de eerste indruk die jouw kakelverse bezoeker van je krijgt.

Nog interessanter is het misschien dat je Title erg belangrijk is voor je ranking.

Zorg dus voor een duidelijke omschrijving en gebruik de zoektermen waar jouw pagina op focust.

Tip 5 – Wees niet bang voor Google Analytics en Google Search Console!

Neem tussen de bedrijven door écht de tijd om je eens te verdiepen in Google Analytics en Google Search Console.

Je hoeft niet alle hoekjes en gaatjes te kennen in het begin, maar het is absoluut belangrijk om te weten op welke termen je gevonden wordt, welke pagina´s veel bezocht worden, of je bezoekers gelijk weer weg gaan van je pagina of nog even doorklikken en wat het percentage is dat doorklikt naar jouw pagina vanuit de Google resultaten.

Inzicht in deze data zorgt ervoor dat je veel beter begrijpt wat je aan het doen bent, je leert je doelgroep beter kennen en gaat verbanden zien in de resultaten.

Bovendien is het gewoon ook erg leuk om te weten hoeveel mensen er daadwerkelijk jouw website bezoeken!

Blog

Sweet! & Salty tips, tricks en ongevraagde meningen

NEW

Struggles van startende ondernemers bij het vinden van klanten Als startende ondernemer loop je vaak tegen verschillende uitdagingen aan, vooral als het gaat om het vinden van klanten. Het kan moeilijk zijn om je naam te vestigen en je te onderscheiden van de...

Lees meer
Snelle SEO Tips voor je website!

Snelle SEO Tips voor je website!

Quick SEO wins voor je website We hebben het allemaal superdruk en misschien is SEO ook gewoon echt helemaal je ding niet, maar als je hoger in Google gevonden wilt worden met jouw bedrijf en meer bezoekers op je website wilt hebben ontkom je er niet aan. Nu kan je er...

Lees meer

Heb je vragen?

Sweet! Digital is een locatie onafhankelijk bedrijf.

Mocht je eens langs willen komen ben je op afspraak welkom op het prachtige Gibraltar.

Whatsapp

+34 642697296